Het vlees

We maken een tijd mee in de 'boerenstiel' waarin alles snel evolueert. We moeten mee met onze tijd, moeilijk of makkelijk... de producten die wij aanbieden moeten optimaal zijn. 


De markt is groot, het aanbod ruim! Een mens zou voor minder beginnen twijfelen wat mag en niet mag. Waar en wat kopen? Er zijn van die dagen waarin wij ons afvragen 'Waar zijn wij mij bezig'. Steeds komt hetzelfde antwoord terug. Het zit 'in' ons om te boeren, om die koeien goed te verzorgen, om goeie producten te kweken.
Daarom maakt het ons gelukkig om actief de korte keten te steunen en mensen lokaal te doen kopen. Wij zijn ervan overtuigd dat u bij ons juist koopt.


Met de 4e generatie die meestapt in het verhaal aan de mandelvallei, zij wij ervan overtuigd dat u bij ons juist koopt. Wij werken op een kleinschalige manier en werken iedere dag om u een (h) eerlijk bord aan te bieden.

 

Om u misschien te overtuigen hebben wij een heel klein stukje informatie voor u opgezocht …en aan informatie heeft een mens nooit genoeg toch?

 

Goede voeding helpt bij een goede gezondheid Het komt neer op gevarieerd en gematigd eten (voldoende bewegen), voldoende groente en fruit, maar zeker ook met vlees. Vlees heeft een hoge voedingswaarde, bevat veel nuttige bouwstoffen voor het lichaam past dus gewoon goed in een gezond en gevarieerd eetpatroon.

 

Vlees bevat waardevolle stoffen voor het functioneren van het menselijk lichaam, als energiebron, voor de celdeling en de opbouw van botten en spieren. De voedingsstoffen hebben allemaal een rol en betekenis voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Bouwstoffen in vlees zijn vetten, eiwitten, vitamines B1, B6 en B12, vitamine D en ijzer en zink. 

 

Vetten zijn belangrijk als voor de voedingswaarde en als energiebron. Ze houden de isoleren celwanden,  houden de lichaamstemperatuur op peil en zorgen voor de opname van essentiële vetzuren en vitamines A, D en E. Vetten zorgen ook voor de smaak aan vlees. Teveel is natuurlijk nooit goed, dus moet je vetter vlees afwisselen met magere vleesproducten. Er zijn verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte in het bloed. Onverzadigde vetten helpen dat gehalte juist te verlagen. Bij veel vleessoorten is het zo, dat onverzadigde (goede) vetten meer dan de helft uitmaken van het vet. Transvetten zijn niet goed en vormen een risico voor hart- en vaatziekten en moeten je beperken. Deze zitten vooral ook verborgen in koek, gebak, hartige snacks. Vuisteregel hoe zachter het vet, hoe beter! (bij kamertemperatuur).

 

Cholesterol

De Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag te consumeren. Met vlees kom je daar niet snel aan; het bevat gemiddeld zo’n 60 mg cholesterol/100 gram. Alleen orgaanvlees heeft meestal een hoger gehalte, dus is het verstandig dit hooguit één keer per twee weken te eten.
Verzadigde vetten hebben een hogere impact op het cholesterolgehalte.

 

Eiwitten

Een volwassen mens bestaat uit zo’n 12 kilo eiwit. Eiwitten in de voeding zijn belangrijk voor de opbouw van organen, botten, spieren, het bloed en voor het zenuwstelsel. Juist kwalitatief hoogwaardig (dierlijk) eiwit in vlees is geschikt voor de mens. Het lichaam zet eiwitten direct om tot aminozuren en tot andere, bruikbare, eiwitten.

Dierlijke eiwitten (uit vlees of melk) hebben een gunstiger samenstelling dan plantaardige eiwitten  (brood, groenten). Als je vlees weglaat, moet je meer plantaardige eiwit eten of andere dierlijke producten.

 

Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen zijn nodig voor het goed functioneren van het lichaam. Bij een tekort aan vitamines en mineralen kunnen er ‘gebrekziektes’ ontstaan. Het is van belang om genoeg vitamines en mineralen binnen te krijgen, bijvoorbeeld om eiwitten of koolhydraten bruikbaar te maken.

 

Vitaminen
Vlees is een belangrijke bron van met name vitamine B1, B6, B12 en D.

  • Vitamine B1 speelt een rol bij de vertering van koolhydraten en is nodig bij de overdracht van prikkels van de zenuwen op de spieren. Vooral varkensvlees is rijk aan deze vitamine.
  • Vitamine B6 speelt een rol bij de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten en zit vooral in mager rundvlees.
  • Vitamine B12 speelt een rol bij de celdeling, is nodig bij de opbouw en instandhouding van zenuwcellen en helpt vormen van bloedarmoede voorkomen. B12 komt vrijwel alleen voor in dierlijke producten (vlees).
  • Vitamine D zorgt voor een goede conditie van botten en skelet. Voor gezonde volwassenen is zonlicht normaal gesproken de belangrijkste bron voor vitamine D, maar vlees vormt een goede aanvulling.

Vlees bevat mineralen als ijzer en zink die een rol spelen bij diverse processen in ons lichaam. IJzer vormt een onmisbaar onderdeel van de rode bloedkleurstof in ons bloed en zorgt voor het transport van zuurstof van de longen naar alle lichaamscellen. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede, met  klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. Vlees is een goede bron van ijzer in een vorm die makkelijk in het lichaam wordt opgenomen. IJzer komt ook voor in plantaardige producten. Zink speelt een rol bij de celdeling en vernieuwing van weefsels en is op die manier bij kinderen ook nodig voor de hersenontwikkeling.

 

Koolhydraten is de verzamelnaam voor zetmelen en suikers. Ze spelen een rol als energieleverancier voor het lichaam en de hersenen. Vlees bevat weinig koolhydraten. Orgaanvlees iets meer, maar nog steeds in kleine hoeveelheden.

 

Water

Zonder water functioneert het lichaam niet. Dit zit ook in vlees.

 

Bron: vlees.nl

 

Meer tekst en cijfertjes ontdekken over ons milieu? 

Download het document!